Ο Λιούις Χάμιλτον, ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να ευθυγραμμίσει τον εαυτό του με την ιταλική ομάδα της Ferrari, φέρνοντας μαζί του την κουλτούρα του πρωταθλητισμού.
Με την τρέχουσα σεζόν της Formula 1 2025 να πλησιάζει στο τέλος της, οι σκέψεις στραφής στην επόμενη χρονιά, 2026, αλλά και στις ανατροπές που θα φέρουν οι νέοι κανονισμοί. Ο Χάμιλτον έχει δηλώσει την επιθυμία του να “φέρει το DNA” του στο νέο μονοθέσιο της Ferrari. Ποια στοιχεία όμως επιθυμεί να εισάγει ο Βρετανός;
Το παρόν και το μέλλον μπορεί να διαφέρουν, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μέσω της διαδικασίας ανάπτυξης και εξέλιξης που διεξάγεται στα εργοστάσια της ομάδας.
Η Ferrari συνεχίζει τις προσπάθειές της για να ανακάμψει από μια σεζόν που δεν έχει τηρήσει όλες τις προσδοκίες. Οι σημερινές πρωτοβουλίες θα καθορίσουν τα θεμέλια του μονοθεσίου για το 2026. Αν και η φάση εξέλιξης είναι ακόμα νωρίς, έχουν ήδη αρχίσει οι σχεδιαστικές επιλογές.
Doesn’t matter who you are, you never get tired of this 😮💨 pic.twitter.com/hv33aHv7ZC
— Scuderia Ferrari HP (@ScuderiaFerrari) July 18, 2025
Καθώς προχωρά η προετοιμασία για τη νέα εποχή της Formula 1, ο Χάμιλτον στοχεύει να αφήσει το στίγμα του στην εξέλιξη του μονοθεσίου της Ferrari για το 2026, εστιάζοντας όχι μόνο σε τεχνικά ζητήματα αλλά και σε θέματα νοοτροπίας και εργασίας.
Η μετάβαση από τη Mercedes στη SF-25 αποδείχθηκε προ Challenging για τον Χάμιλτον, με την απόδοση του να μην είναι αυτή που περίμενε. Από τα πρώτα GP αναδείχθηκαν ζητήματα που αφορούν τη συμπεριφορά του μονοθεσίου αλλά και την αίσθηση πίσω από το τιμόνι.
«Προσπαθώ να μεταφέρω το DNA μου στο νέο μονοθέσιο της Ferrari», ανέφερε ο Βρετανός, εκφράζοντας την επιθυμία του για συνεισφορά.
Nothing beats some family support 💕 pic.twitter.com/bgWXQE4olS
— Scuderia Ferrari HP (@ScuderiaFerrari) July 19, 2025
Ανάμεσα στα διακυβεύματα, ένα από τα πρώτα που εντόπισε ο Χάμιλτον ήταν η υποβοήθηση του τιμονιού. Υπήρξαν ενδείξεις ήδη από τη Σίλβερστον ότι απαιτούνταν επανασχεδιασμοί λόγω των αλλαγών στην ανάρτηση. Ο ίδιος όμως ζήτησε ρυθμίσεις που θα ταίριαζαν στο προσωπικό του στυλ οδήγησης.
Η αναγνώριση της διάκρισης ανάμεσα σε δομικές αδυναμίες και υποκειμενικές απαιτήσεις είναι κρίσιμη. Το στήσιμο του τιμονιού είναι εντελώς προσωπικό, και τέτοια ζητήματα ανακύπτουν συχνά όταν αλλάζει ένας οδηγός ομάδα.
Η SF-25 δυσκολεύει την αναζήτηση της σωστής ισορροπίας. Ο Σαρλ Λεκλέρ χρειάζεται να χρησιμοποιήσει οριακές ρυθμίσεις για να εκμεταλλευτεί το εμπρός μέρος και να ισορροπήσει το πίσω. Ο Χάμιλτον έχει δοκιμάσει πολλές ρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες απέφεραν καλύτερα αποτελέσματα, προσπαθώντας να έρθει πιο κοντά στον Μονεγάσκο.
Seeing Double 👥 pic.twitter.com/EmmrF6dhBp
— Scuderia Ferrari HP (@ScuderiaFerrari) July 14, 2025
«Ο Σαρλ και η ομάδα βρήκαν τον τρόπο να κάνουν το μονοθέσιο να δουλεύει. Εγώ πειραματίστηκα με διάφορες κατευθύνσεις που θεωρητικά θα έπρεπε να λειτουργούν, αλλά κάτι δεν πήγαινε καλά. Σταδιακά πλησιάζω καλύτερα τις ρυθμίσεις του Σαρλ. Τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά στην Αυστρία, πλησίασα όσο ποτέ. Ο ρυθμός μας όμως παραμένει δύσκολος. Είναι μια εύθραυστη ισορροπία και η οδήγηση δεν είναι άνετη», ανέφερε ο Χάμιλτον.
Ορισμένα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν άμεσα, άλλα όμως απαιτούν χρόνο και συνδέονται με το 2026. Ο Χάμιλτον έχει ζητήσει βελτιώσεις στη συμπεριφορά των φρένων και στη λειτουργία του κινητήρα, καθώς θεωρεί την επιβράδυνση της Ferrari πολύ απότομη, διαφορετική από την ομαλότητα που έχει συνηθίσει στη Mercedes. Αυτή η αλλαγή δεν είναι εύκολη και δεν ρυθμίζεται απλά από το τιμόνι, ιδίως για έναν οδηγό που προτιμά τη χρήση φρένων εντός στροφής.
Κατά την ανάπτυξη ενός νέου μονοθεσίου, οι μηχανικοί επικεντρώνονται στη μέγιστη απόδοση, χωρίς να εστιάζουν σε έναν συγκεκριμένο οδηγό. Παρ’ όλα αυτά, οι παρατηρήσεις των οδηγών είναι καθοριστικές, και ο Χάμιλτον επιθυμεί να προσθέσει αυτή την ευελιξία:
«Θέλω να δώσω το DNA μου στο μονοθέσιο, όχι μόνο σε τεχνικά θέματα αλλά και στον τρόπο που λειτουργεί», επισήμανε.
Στις περιόδους σημαντικών κανονιστικών αλλαγών, οι οδηγοί συμμετέχουν νωρίτερα στη διαδικασία σχεδιασμού σε εννοιολογικό επίπεδο.
Στο νέο επεισόδιο του podcast του gmotion, που είναι χορηγία της Ford, οι Κώστας Παστρίμας και Στάθης Κοκκορόγιαννης συζητούν για το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και τις τελευταίες εξελίξεις στις F1 σε Αυστρία και Μ. Βρετανία